ALIENS vs. PREDATOR The Game - Έρχεται 19/2/2010

2010-01-31



Ήταν 1999 και το σκοτάδι κάλυπτε τα πάντα γύρω μας, ενώ οι μόνοι ήχοι που ακούγονταν ήταν τα βήματά μας πάνω στις μεταλλικές επιφάνειες και το μονότονο “ταπ-ταπ” του ανιχνευτή κίνησης. Με αργά βήματα, προσπαθώντας να διακρίνουμε οτιδήποτε μέσα από τον χαμηλό φωτισμό ασφαλείας, πλησιάζαμε τη γωνία προσεκτικά, μη ξέροντας τι μας περιμένει μετά από αυτή. Ο πρώτος συριχτός ήχος έσπαζε σε χίλια κομμάτια και τη σιωπή και το ταβάνι μπροστά μας, σκορπώντας καυτό ατμό στο διάδρομο. Ήταν απλά ένας χαλασμένος αγωγός αερίου... ξεφυσώντας με ανακούφιση ξαναρχίζαμε την πορεία μας – μόνο που τώρα κάτι άρχιζε να φαίνεται στον ανιχνευτή κίνησης μπροστά μας...

Ενώ η παραπάνω εμπειρία μπορεί να συνδέεται με άπειρα shooters που έχουμε πιάσει κατά καιρούς στα χέρια μας, το Aliens vs. Predator της Rebellion ανήκε σε ένα από τα πρώτα παιχνίδια του είδους που κατάφεραν να περάσουν την αγωνία, τον τρόμο αλλά και την ατμόσφαιρα στον παίκτη χρησιμοποιώντας το περιβάλλον τους περισσότερο από κάποια συγκεκριμένη ιστορία.

Το πρώτο αυτό AvP είχε το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα licenses όλων των εποχών, επιτρέποντάς μας να ζήσουμε οι ίδιοι τον τρόμο του κακόμοιρου πεζοναύτη που αντιμετωπίζει τα Aliens με μόνα όπλα το pulse rifle και τον ανιχνευτή κίνησής του. Αυτό βέβαια ήταν μόνο το ένα τρίτο της εμπειρίας, καθώς μπορούσαμε να αναλάβουμε το ρόλο του Predator, αλλά και του Alien, ζώντας μια ξεχωριστή και τελείως διαφορετική εμπειρία στο καθένα από τα τρία campaigns.

Έντεκα χρόνια μετά την πρώτη της προσπάθεια, η Rebellion επιστρέφει στον τίτλο και μας δίνει για άλλη μια φορά την ευκαιρία να αναλάβουμε το ρόλο ενός Marine, ενός Predator ή ενός Alien και να εξερευνήσουμε την ανθρώπινη αποικία Freya’s Prospect όπου, παραδοσιακά, οι άνθρωποι έχουν ξυπνήσει κάτι που δεν έπρεπε, οι Predators καταφθάνουν για το παραδοσιακό τους τελετουργικό κυνήγι και τα Aliens κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: επιβιώνουν και εξαπλώνονται. Παίζοντας τα τρία είδη, θα δούμε τρεις διαφορετικές πλευρές της γενικής ιστορίας, οι οποίες θα αλληλοσυμπληρώνονται, όπως και στο προηγούμενο μέρος.

Από το preview build που είχαμε τη δυνατότητα να δούμε, ήταν διαθέσιμα τα δύο πρώτα levels του single-player του παιχνιδιού για το κάθε είδος. Ήταν προφανές ότι θα ξεκινούσαμε με τον Marine, και προς τιμή των φανταστικών χαρακτήρων από το Aliens του James Cameron, αλλά και επειδή με αυτόν το παιχνίδι είναι στα πιο παραδοσιακά του: ένα λίγο-πολύ γραμμικό FPS που βασίζεται στην εκπλήρωση σκοπών και όπου η ιστορία εκτυλίσσεται μέσω cut-scenes αλλά και τη συλλογή audio logs μέσα και γύρω από την αποικία. Ο Marine μας ξεκινά μέσα σε ένα σκοτεινό γκαράζ, αποκομμένος από την ομάδα του και προσπαθώντας να την ξαναβρεί.

Εκεί έχουμε τη δυνατότητα να δούμε το στοιχείο που θα ορίσει την εμπειρία μας στο AvP με τον Marine: το σκοτάδι. Με τον κανονικό φωτισμό εκτός λειτουργίας, η ορατότητά μας είναι απίστευτα περιορισμένη και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε το φακό μας πάντα αναμμένο – χωρίς κι αυτός να βοηθά ιδιαίτερα – και να ρίχνουμε μπροστά μας φωτοβολίδες, που όμως φωτίζουν μια αρκετά μικρή περιοχή.

Το αποτέλεσμα είναι ότι θα ακούμε τα Aliens πολύ περισσότερο απ’ ό,τι θα τα βλέπουμε, ενώ πολύτιμος σύμμαχος αποδεικνύεται ο ανιχνευτής κίνησης που έχουμε, με τον οποίο μπορούμε να υπολογίζουμε τη σχετική θέση των εχθρών μας σε καταστάσεις χαμηλής ορατότητας – όχι ότι τα Aliens θα μας αφήνουν το περιθώριο να βασιζόμαστε συνέχεια σ’ αυτόν. Μπορούν να μας επιτεθούν από παντού και συνήθως το κάνουν, ενώ συχνά είναι τα σημεία που πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας από ορδές μέχρι να έρθει το ασανσέρ, να τελειώσει ο υπολογιστής το hacking κλπ. Ακόμη πιο επικίνδυνα με τη χαμηλή ορατότητα και τα περιορισμένα πυρομαχικά μας αποδεικνύονται τα facehuggers, οι αραχνοειδείς μορφές των Aliens που είναι μικρά, γρήγορα και χάνονται στις σκιές πριν μας επιτεθούν.

Ταιριαστά λοιπόν, ο Marine παίζει συνήθως με την ψυχή στο στόμα, έχοντας στη διάθεσή του τα κλασσικά όπλα όπως το πιστόλι και το pulse rifle, αλλά και μια νέα melee κίνηση α λα Left 4 Dead με την οποία χτυπάει και διώχνει μακριά τα Aliens για να τα σκοτώσει χωρίς να τον τραυματίσει το όξινο αίμα τους.

Σαφώς καλύτερα εξοπλισμένος είναι ο Predator, ο οποίος καταφθάνει στον πλανήτη για να εκδικηθεί το θάνατο των συμπολεμιστών του στα χέρια των ανθρώπων και να κυνηγήσει τα Aliens που ελευθερώθηκαν. Με τις λεπίδες του, το plasma caster και το throwing disk του, σε συνδυασμό με την απεριόριστη δυνατότητα για cloaking και τη νέα ικανότητα να εκτελεί τεράστια άλματα με ένα νέο σύστημα σκόπευσης, είναι ίσως ο πιο ισχυρός χαρακτήρας του παιχνιδιού. Με το thermal vision mode που έχει, ξεπερνά το πρόβλημα των σκοτεινών σημείων ενώ μια ακόμη νέα δυνατότητα τον φέρνει πιο κοντά στον κυνηγό που θυμόμαστε από την αρχική ταινία – στοχεύοντας έναν εχθρικό στρατιώτη, μπορεί να επιλέξει ένα σημείο στο χώρο από το οποίο θα ακουστούν κραυγές, ώστε το υποψήφιο θύμα να οδηγηθεί εκεί, όπου ο Predator θα του φορέσει ευχαρίστως τα εντόσθιά του για κασκόλ.

Και αυτό δεν είναι καν ευφημισμός, καθώς το Aliens vs. Predator είναι ένα εξαιρετικά βίαιο παιχνίδι, κάτι που τονίζεται στις ειδικές finishing moves που έχουν οι χαρακτήρες και που ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός πλήκτρου σε επιλεγμένα σημεία μιας αναμέτρησης.

Οι ικανότητες του Predator ανταμείβουν το στρατηγικό παιχνίδι, κάτι στο οποίο βασίζεται και το Alien. Ο μόνος από τους τρεις χαρακτήρες που δεν μπορεί να επιτίθεται από απόσταση, παρ’όλα αυτά κινείται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και σε κάθε επιφάνεια (με έναν ειδικό δείκτη να δείχνει προς το πάτωμα καθώς το εφέ αποπροσανατολίζει πολύ εύκολα), ενώ μπορεί να χτυπήσει με τα χέρια και την ουρά του ή να επιτεθεί με ένα εντυπωσιακό stealth χτύπημα αν πλησιάσει το θύμα του χωρίς να γίνει αντιληπτό. Μια επίσης νέα δυνατότητα είναι να πιάνει άοπλους ανθρώπους, να τους ακινητοποιεί και να τους κερνάει σε ένα facehugger για να αποκτήσει έτσι κι άλλα αδελφάκια! Το φως, εν τω μεταξύ, που τόσο λαχταρά ο Marine, είναι ο απόλυτος εχθρός του Alien. Στις σκιές, μπορούμε να γίνουμε σχεδόν αόρατοι και να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας, γι’ αυτό θα χρειαστεί να σπάμε τα φώτα όπου τα βρίσκουμε.

Τα αρχικά levels που παίξαμε με τους τρεις χαρακτήρες ήταν κατά μεγάλο μέρος οι ίδιες περιοχές για όλους, κάτι που πιθανότατα θα ισχύει και στην τελική έκδοση, όμως αυτό επιδεικνύει τις σημαντικές διαφορές στο gameplay ανάμεσά τους και στο πόσο διαφορετικά μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι με τον καθένα τους, από το παραδοσιακό horror shooting του Marine στο stealth του Alien.

Aliens Vs. Predator Killermoves trailer

Τεχνικά το παιχνίδι φαίνεται κάπως άνισο, με την Asura engine να παράγει κάποια πολύ εντυπωσιακά περιβάλλοντα και έντονες αντιθέσεις σκιάς και φωτός που δημιουργούν ταιριαστή ατμόσφαιρα, αλλά με μάλλον μέτρια μοντέλα χαρακτήρων και animations. Κάποια προβλήματα στο frame rate χειροτερεύουν την κατάσταση, όμως ελπίζουμε πως πρόκειται για προβλήματα της preview έκδοσης και πιθανότατα θα διορθωθούν στο τελικό προϊόν.

Αν μας προβληματίζει κάτι στο Aliens vs. Predator, είναι η αίσθηση ότι “έχουμε ξαναδεί το έργο”. Το ξεκίνημα των campaigns και η βάση του σεναρίου δεν πρωτοτυπούν ιδιαίτερα, αφήνοντας τις καινοτομίες του gameplay να αναλάβουν το ρόλο αυτό. Βέβαια, σ’ αυτό το στάδιο δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το σενάριο αργότερα, όμως θα θέλαμε να βλέπαμε κάτι πιο καινούριο από τους Marines που κατεβαίνουν στην αποικία που έχει χάσει τις επικοινωνίες κι έχει ερημώσει. Παρ’ όλα αυτά, το νέο AvP φαίνεται να υπόσχεται μια πολύ καλή shooter εμπειρία από έναν developer που έχει αποδείξει ότι καταλαβαίνει και το είδος, αλλά πολύ περισσότερο το license στο οποίο βασίζεται. Στα μέσα Φεβρουαρίου θα μπορέσουμε να δούμε ποιος ακούει τα ουρλιαχτά μας στο διάστημα.

Το Aliens vs. Predator αναμένεται στις 19 Φεβρουαρίου για Xbox 360, PS3 και PC.

Minimum Requirements
Windows 7/ XP/Vista
1 GB System RAM (XP)/ 2 GB System RAM (Vista)
3.2 GHz Intel Pentium 4/Athlon 64 3000+ or equivalent processor
DirectX 9.0c compliant video card with 128 MB RAM (NVIDIA 6600 or better, ATI X1600 or better)

Recommended Requirements
Windows 7/ XP/Vista
Intel Core 2 Duo E6400 or equivalent processor
2 GB System RAM
DirectX 9.0c compliant video card with 512 MB RAM (NVIDIA 8800 series, ATI HD2900 PRO or better)

gameover.gr

Labels:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου