Το Adobe Photoshop γιορτάζει τα 20 χρόνια του!

2010-02-18


Το Adobe Photoshop, το λογισμικό που επαναπροσδιόρισε τη δημιουργικότητα στην ψηφιακή εποχή, γίνεται 20 χρονών στις 19 Φεβρουαρίου. Όλοι οι φανατικοί υποστηρικτές του Photoshop παγκοσμίως γιορτάζουν τον αντίκτυπο που είχε το πρόγραμμα αυτό στη φωτογραφία, την τέχνη, τις εκτυπώσεις και το εμπόριο. Στις ΗΠΑ, ηΕθνική Ένωση Επαγγελματιών Photoshop (NAPP) διοργάνωσε μια ειδική τελετή για την 20η επέτειο του Photoshop για χιλιάδες παρευρισκόμενους στο Palace of the Fine Arts Theater στο San Francisco (National Association of Photoshop Professionals (NAPP) Photoshop 20th Anniversary Celebration).

Αντίστοιχες εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Ιαπωνία, τηνοτιοανατολική Ασία και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η Adobe Γερμανίας, για παράδειγμα, διοργανώνει έναν 20ωρο online μαραθώνιο με τη συμμετοχή 15 Photoshop “gurus”, οι οποίοι θα παρουσιάσουν tips και tricks για τους φανατικούς χρήστες του Photoshop. Σε Ινδία και Γαλλία πραγματοποιούνται διαγωνισμοί για την ανάδειξη του έργου χρηστών Photoshop.

Ένα ειδικό πρόγραμμα Adobe TV θα προβληθεί την ημέρα της επετείου στη διεύθυνσηhttp://tv.adobe.com/go/photoshop-20th-anniversary, στο οποίο θα παρουσιαστεί η αυθεντική “Ομάδα Photoshop” για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια και τα μέλη της θα συζητήσουν τα έργα που δημιούργησαν στο παρελθόν κάνοντας επίδειξη του Photoshop 1.0. Τέλος, αξιοποιούνται για την επέτειο και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως η σελίδα του Photoshop στο Facebook με περισσότερους από 400,000 υποστηρικτές (http://www.facebook.com/Photoshop καθώς και στο twitter http://twitter.com/photoshop).

“Τα τελευταία 20 χρόνια το Photoshop έχει διαδραματίσει διάφορους ρόλους – έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλούς επαγγελματίες να δημιουργούν εξαιρετικές εικόνες και να επεξεργάζονται τις φωτογραφίες με μοναδικό τρόπο” σχολίασε ο Shantanu Narayen, Πρόεδρος και CEO της Adobe. “Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εξαιτίας των εκατομμυρίων δημιουργικών πελατών μας, το Photoshop άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.”

Ο αντίκτυπος του Photoshop είναι εμφανής παντού – σε αφίσες, εξώφυλλα περιοδικών, κινούμενες εικόνες, ακόμα και στην κούπα που πίνει κανείς τον καφέ του κάθε πρωί. Περισσότερο από το 90% των επαγγελματιών του χώρου των γραφικών και καλών τεχνών, όπως φωτογράφοι, γραφίστες, διαφημιστές αλλά και αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί ακόμα και γιατροί χρησιμοποιούν το Photoshop.

Το Photoshop αναπτύσσεται συνέχεια για να προσφέρει νέες δυνατότητες, όπως η δημιουργία των οπτικών εφέ της ταινίας Avatar, η συνεργασία με εγκληματολογικά τμήματα και το Κέντρο για Αγνοούμενα Παιδιά και Παιδιά υπό Εκμετάλλευση καθώς και η δημιουργία εικόνων που προκαλούν το μάτι για να καταλάβει αν είναι αληθινές ή όχι.

Πώς ξεκίνησαν όλα
Το 1987, ο Thomas Knoll δημιούργησε ένα πρόγραμμα pixel imaging με τίτλο Display. Ήταν ένα απλό πρόγραμμα για προβολή εικόνων grayscale σε ασπρόμαυρη οθόνη. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τον αδερφό του John Knoll, πρόσθεσε στοιχεία που έκαναν δυνατή την επεξεργασία ψηφιακών εικόνων. Το πρόγραμμα αυτό κατάφερε τελικά να προσελκύσει την προσοχή των παραγόντων του κλάδου και το 1988 η Adobe αποφάσισε να δώσει άδεια λειτουργίας στο πρόγραμμα με το όνομα Photoshop και πρώτη του κυκλοφορία το1990.

“Πριν από 20 χρόνια, η Adobe προέβλεψε ότι θα πωλούσε 500 αντίτυπα Photoshop το μήνα,” δήλωσε οThomas Knoll, συνδημιουργός του Photoshop. “Μπορούμε να πούμε ότι ξεπεράσαμε αυτές τις προβλέψεις! Είναι απίστευτο ότι εκατομμύρια ανθρώπων χρησιμοποιούν αυτό το πρόγραμμα σήμερα. Ξέραμε ότι η τεχνολογία αυτή θα ανέτρεπε τα δεδομένα αλλά δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις εικόνες που βλέπουμε γύρω μας. Η δυνατότητα να ενταχθεί κάποιος σε μια φωτογραφία με φυσικό τρόπο είναι μόνο η αρχή της μαγείας του Photoshop.”

Σε αυτά τα 20 χρόνια, το Photoshop έχει εξελιχθεί σημαντικά, από ένα απλό πρόγραμμα προβολής σε μια διάσημη εφαρμογή με παραπάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Με κάθε νέα έκδοση, η Adobe εισάγει τεχνολογικές καινοτομίες για να πετύχει το ακατόρθωτο.

Τα Layers, που συμπεριλήφθηκαν στο Photoshop 3.0, έδωσαν τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν περίπλοκες συνθέσεις ευκολότερα από ποτέ. Το Healing Brush, ένα άλλο επαναστατικό χαρακτηριστικό που προστέθηκε στο Photoshop 7.0, επιτρέπει στους χρήστες να επεμβαίνουν μαγικά στις φωτογραφίες, απομακρύνοντας ρυτίδες και λεκέδες, ενώ διατηρούν τη φυσικότητα στο φως και την υφή. Τα εργαλεία του Photoshop, όπως crop, eraser, blur και dodge&burn είναι λέξεις που περιλαμβάνονται στο καθημερινό λεξιλόγιο πολλών ανθρώπων παγκοσμίως.

Η οικογένεια του Adobe Photoshop

Βασισμένη στην καινοτομία και την ηγετική θέση του Photoshop σε όλη του την πορεία, η Adobe προσφέρει μια σειρά από προγράμματα Photoshop για εγκατάσταση σε υπολογιστές αλλά και μέσω Internet. Κάθε προϊόν της οικογένειας Photoshop δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες σε διάφορους κλάδους να διαχειρίζονται, επεξεργάζονται, δημιουργούν και προβάλλουν εικόνες.

Τα προγράμματα Photoshop CS4 και Photoshop CS4 Extended (Photoshop CS4 Product Page) αποτελούν την καρδιά της οικογένειας του Photoshop, προσφέροντας αναμφισβήτητη δύναμη και ελευθερία στην επεξεργασία. Το Photoshop Lightroom είναι ιδανικό για ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους καθώς προσφέρει πολλές λύσεις για δυναμική επεξεργασία και παρουσίαση εικόνων.

Το Photoshop Elements είναι ιδανικό για λάτρεις της φωτογραφίας καθώς προσφέρει εύχρηστα εργαλεία και δυνατότητες προβολής και αποστολής εικόνων. Επιπλέον, με απλές κινήσεις μπορεί κανείς να επεξεργαστεί και να στείλει τις φωτογραφίες του μέσω συσκευών iPhone ή Android. Το Photoshop.com συμπληρώνει την οικογένεια με δυνατότητες online διαχείρισης, φιλοξενίας και αποστολής των φωτογραφιών για όλους.

ΠΗΓΗ:Δελτίο Τύπου

Labels:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου