168.000 euro για χρήση παράνομου λογισμικού.

2010-02-13


Την υψηλότερη αποζημίωση ύψους €120.000 για χρήση παράνομου λογισμικού που έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, κατέβαλε στην Business Software Alliance (BSA) μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανάπτυξης λογισμικού. Η εν λόγω εταιρία κατέβαλε επιπλέον €48.000 για την αγορά των νομίμων αδειών χρήσης του λογισμικού, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της αποζημίωσης στα €168.000.

Η BSA πραγματοποιεί νομικές ενέργειες με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και τη μείωση του ποσοστού της πειρατείας λογισμικού στην Ελλάδα που ανέρχεται στο 57%, σύμφωνα με την μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού της IDC (2008). Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία τρία χρόνια (2007-2009) έχουν αποδοθεί στην BSA αποζημιώσεις συνολικού ύψους σχεδόν €450.000 κατόπιν ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις διαφόρων τομέων δραστηριότητας.

Το ενδεχόμενο καταβολής αποζημίωσης είναι ένα μόνο από τα πολλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό. Ενδέχεται να προκύψουν τεχνικά προβλήματα όπως κίνδυνοι ασφαλείας και απώλειας αρχείων και επίθεση από ιούς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε ολόκληρο δίκτυο των Η/Υ.

Επιπλέον, απειλείται η επιβολή αυστηρών ποινικών αστικών και διοικητικών κυρώσεων από τους κρατικούς φορείς που είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο περιπτώσεων χρήσης παράνομου λογισμικού. Το νόμιμο λογισμικό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, τεχνική υποστήριξη, υπηρεσίες και αναβαθμίσεις που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και αποδοτικότητα κάθε εταιρείας.

Η κα Κατερίνα Γαλανοπούλου, εκπρόσωπος της BSA στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά: «Για το 2010 η BSA δεσμεύεται να πραγματοποιήσει ακόμα πιο δυναμικές ενέργειες που αποσκοπούν στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους του παράνομου λογισμικού αλλά και όπου χρειάζεται να ενθαρρύνει τη συμμόρφωση με τους νόμους για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Διανύοντας μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο, παροτρύνουμε τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν γνήσιο λογισμικό, ώστε να διασφαλίσουν τη νομιμότητά τους και να αποφύγουν επιπλέον οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται από την χρήση των πειρατικών προγραμμάτων».

Η BSA ερευνά περιπτώσεις πειρατείας που προκύπτουν από αναφορές για χρήση παράνομου λογισμικού σε επιχειρήσεις, ή μεμονωμένα άτομα και οργανισμούς που πωλούν πειρατικό λογισμικό στο Διαδίκτυο.

Αναφορές για περιπτώσεις εταιριών που χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό μπορούν να πραγματοποιηθούν στην ιστοσελίδα www.bsa.org/hellas ή μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 210-3633631.

ΠΗΓΗ:Δελτίο Τύπου

Labels:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου